Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Sint Oda en PXL organiseren Hackathon

01/11/2019

Hackathon helpt personen met beperking gamen

Op zaterdag 23 november organiseert Sint Oda in samenwerking met Hogeschool PXL een hackathon in de sporthal van Sint Oda. Die dag gaan verschillende teams de uitdaging aan om computerspelletjes op maat van de zorggebruikers van Sint Oda te ontwikkelen. Mensen met een ernstig meervoudige en matige tot diep verstandelijke beperking. 

De term ‘hackathon’ is een samenstelling van ‘hacken’ en ‘marathon’ en is een breed begrip.  Tijdens dit hackathon-event gaan kleine multidisciplinaire groepjes aan tafel om te brainstormen en computerspelletjes op maat van de zorggebruikers van Sint Oda te ontwikkelen.

 

Bestaand aanbod ontoereikend

“Heel wat van onze gasten spelen erg graag computerspelletjes”, zo vertelt Leen Hulshagen, directeur Innovatie van Sint Oda. “Het laat hen toe om op een interactieve manier hun belevingswereld te vergroten. Jammer genoeg is het aanbod in de markt ontoereikend voor hen. De markt voor dit soort toepassingen is erg beperkt en heel wat bestaande spellen zijn niet geschikt voor onze bewoners. Daarom kwamen we – samen met enkele ouders – op het idee om games te ontwikkelen die volledig tegemoet komen aan hun specifieke noden. In PXL vonden we de gedroomde partner om dit verhaal waar te maken.”

Specifieke casus als uitgangspunt

Een 50-tal deelnemers heeft zich alvast ingeschreven voor deze bijzondere uitdaging. Onder hen niet alleen studenten, maar ook ouders/familieleden, mensen uit de bedrijfswereld en zorgprofessionals zijn vertegenwoordigd. Zij worden in 8 groepen onderverdeeld, die elk een afzonderlijke casus krijgen aangereikt. Zo is er in iedere groep een brede waaier aan expertise en kan iedere groep zijn casus vanuit diverse invalshoeken benaderen. 

“’s Ochtends krijgt elke groep een casus om in de loop van de dag verder uit te werken”, licht Leen Hulshagen verder toe. “Elke casus focust zich op een specifieke zorgvraag. Zo willen we bijvoorbeeld een applicatie maken waarmee de zorggebruiker op eenvoudige wijze zelf zijn eigen mediatheek kan samenstellen en bedienen. Voor een andere persoon willen we een spelapplicatie ontwikkelen, waarmee het mogelijk is om eigen afbeeldingen in te laden. Zo zou een bewoner bijvoorbeeld een memoryspel kunnen spelen meteigen foto’s. Beelden die voor hem zeer herkenbaar en waardevol zijn. Applicaties die levensvatbaar en breed inzetbaar zijn, willen we achteraf verder ontwikkelen, zodat ook andere zorggebruikers ervan kunnen genieten.”

De deadline ligt op zaterdagavond 18.00 uur. Op het einde van de dag presenteert elke groep zijn spel aan een zorgvuldig samengestelde jury die dan feedback geeft op basis van vastgelegde criteria. Deze jury zal bestaan uit docent(en) van de PXL, maar ook uit personeel van Sint Oda.

Cocreatie als win-win

Ook voor de studenten van Hogeschool PXL is dit  een unieke kans om de kennis, die ze tijdens hun opleiding vergaarden, meteen ook in de praktijk te toetsen. “Dit initiatief illustreert het authentiek onderwijsmodel van Hogeschool PXL. Onze studenten zoeken samen met zorgprofessionals, ouders en bedrijven naar concrete oplossingen. Ze vertrekken hiervoor vanuit de noden van de bewoners van Sint Oda. Dit is één van de vele multidisciplinaire projecten waar PXL aan meewerkt. Van onze studenten, die we als IT-professionals opleiden, verwachten we meer dan enkel technologische vaardigheden. Ze moeten ook voeling krijgen met andere domeinen zoals de zorgsector, door mee hun schouders te zetten onder duurzame projecten voor een warme samenleving,” aldus Steven Palmaers, onderzoekshoofd expertisecentrum Smart ICT, PXL. 

 

Bekijk hier de TVL-reportage