Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Radio Sint Oda

15/07/2020
De coronaperiode was niet alleen maar kommer en kwel. Tijdens deze hectische en donkere periode werd Sint Oda Radio in het leven geroepen. De muziek bracht het Sint Oda terrein tot leven en zorgde voor heel wat levensvreugde bij onze gasten. Davy Lakomy, de man achter dit initiatief, vertelt er graag wat meer over.

 

Het idee voor een eigen radio- en zelfs televisiezender op Sint Oda speelt al langer.  Door de coronacrisis moesten personeel en bewoners in hun eigen bubbel blijven. En Sint Oda staat bekend om haar vele activiteiten en leuke contacten met elkaar. Van veel naar plots geen contact met elkaar kunnen hebben is wel immens. Dat is de reden waarom Davy dit idee verder is gaan uitwerken tot iets concreet. Muziek verbindt mensen. En toen kwam er Radio Sint Oda, zelfs via Skype. We blijven verbonden met elkaar.

Wat houdt Radio Sint Oda in?

In de lockdown was er elke werkdag om 14 uur een live radio uitzending in Sint Oda. Vanaf het 'nieuwe normaal' is dit enkel op vrijdagnamiddag. De muziek is te horen op het domein. Alle leefgroepen kunnen meeluisteren en plaatjes aanvragen via Skype. Dat we zo elkaar kunnen zien, maakt het extra leuk. Ik praat tegen de bewoners en collega’s op het scherm of tegen hen die ik buiten zie wandelen, we maken leuke grapjes, … 

Door dit succes maakte ik zelfs extra Radio Sint Oda voor de bewoners die thuis verbleven door de coronacrisis. Zo bleven ook zij allemaal in contact met elkaar en Sint Oda. De laatste uitzending hiervan was op donderdag 25 juni.

Hoe doe je dat precies/ Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste radiosessies gingen enkel over de geluidsboxen over het terrein. Ik kreeg toen al telefoontjes en verzoekjes binnen van leefgroepen die buiten aan het meeluisteren waren. Maar al snel ben ik naar uitzendingen ook over Skype gegaan. Elke leefgroep heeft sinds de coronacrisis een tablet in gebruik om bewoners met ouders en familie te laten communiceren (bezoek werd verboden), maar nu wordt die tablet dus ook gebruikt om naar Radio Sint Oda te luisteren/kijken. Collega’s en bewoners hebben de mogelijkheid elkaar te zien. En dat geeft toch dat tikkeltje extra. Er ontstaat telkens weer een leuke vibe. Sinds het 'nieuwe normaal' is er 'Radio Sint Oda on the road', bij goed weer zal dit dus buiten op bepaalde locaties op het domein gebeuren. 

Welke plaatjes worden er het meest aangevraagd? 

De meeste bewoners hebben hun eigen favoriete nummers of artiesten die telkens terugkomen. Enkele voorbeelden: ‘Manuela’ voor Noël, ‘Rode rozen’ voor Erik, ‘Jan Smit’ voor Frieda, ‘Willy Sommers’ voor Rudy, … Ook is het heel erg leuk om gasten en personeel die jarig zijn in de bloemetjes te zetten. 

Hoe zijn de reacties?

De reacties zijn heel goed. Ook van de ouders van de gasten die thuis verbleven kreeg ik alleen maar fijne reacties, dat het een topactiviteit was … Ik kreeg zelfs een lief kaartje als bedankje. Ze keken telkens weer uit naar een nieuwe ‘Radio Sint Oda’. 

Waar ben je best tevreden over?

Ik vind het fijn dat het zo goed aanslaat bij de bewoners en het personeel. De lach van een gast bij het horen van een liedje of het zien uit de bol gaan van een bewoner, dat geeft een goed gevoel. We blijven zo iets voor elkaar betekenen. De collega’s werken ook fijn mee om aanvragen door te sturen, dat maakt het voor mij ook nog plezieriger om interessante radio te maken, voor zowel bewoners als personeel.

Zijn er nog initiatieven waar je je achter schaart?

Ik hoop dat we in de toekomst een eigen tv-zender kunnen aanbieden aan de leefgroepen. Met (live-)uitzendingen van activiteiten, carnavalstoeten, musicals, beelden uit de oude doos, … We doen de bewoners die door omstandigheden niet kunnen deelnemen aan dergelijke activiteiten zeker plezier met zo’n live uitzending. En met herhalingen plezieren we uiteraard iedereen.

Boodschap aan de collega’s – medewerkers:

Respect en een dikke merci voor alle goede zorgen aan onze bewoners!

En blijf luisteren naar Radio Sint Oda natuurlijk!