Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Kunstexpo Odart laat zich inspireren door onze bewoners

01/09/2019

Foto: Claessens Meekers


Kunstenaars laten zich voor interactief beleefproject Odart inspireren door bewoners Sint Oda

Ook mensen met een verstandelijke/meervoudige beperking zijn volwaardige mensen die het recht hebben om deel te nemen aan het culturele leven en te genieten van kunst. Dat is de insteek van het interactief beleefproject waarvoor kunstenvereniging Art 27 vzw, dienstencentrum Sint Oda en ook Rode Kruisopvangcentrum de handen in elkaar slaan. Deze samenwerking mondt uit in diverse workshops en de drie weken durende expositie Odart die je van 7 tot 22 september 2019 kan bezoeken op de campus van dienstencentrum Sint Oda.

Odart is een expositie die de zintuiglijke beleving centraal stelt. De kunstenvereniging Art 27 vzw, die sterk inzet op cultuurbeleving bij kansengroepen, selecteerde 30 kunstenaars om via het interactief beleefproject ‘Odart’ het verhaal van enkele Sint Oda-bewoners met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking te vertellen.

 

Belevingswereld bewoners centraal

“En dat doen ze op verschillende manieren”, aldus medeorganisator Gerlinde Gilissen van Art 27 vzw. “Het project vertrekt vanuit de talenten en interesses van de bewoners met respect voor hun eigenheid, levensverhaal en privacy. Iedere kunstenaar werd gekoppeld aan een specifieke bewoner. Hiermee kon hij tijdens het traject onder deskundige begeleiding van het Sint Oda-personeel een persoonlijke band opbouwen om zo een uniek concept uit te werken. Zo is er een bewoner die houdt van spelen met wol. Kunstenaar Inge Aerden heeft daarom een kijkdoos gemaakt die verwijst naar dit verhaal. Een bijzondere ervaring voor de bewoners, maar ook voor de bezoekers. Want op die manier maken ze kennis met de belevingswereld van verschillende bewoners. Elk idee wordt verder uitgepuurd in workshops, waardoor bezoekers op een interactieve manier de tentoonstelling ten volle en met al hun zintuigen kunnen beleven. Art 27 vzw laat ook een permanent kunstwerk achter op de site als herinnering aan de expo. Op een muur van het zintuigencentrum maakt kunstenaar Bart Heijlen een muurschildering die een fietsenparade voorstelt. De verschillende aangepaste fietsen verwijzen naar de individuele zorg die het dienstencentrum biedt aan zijn bewoners.”

Unieke kruisbestuiving

De samenwerking tussen Art 27 vzw en Sint Oda begon toen beide partijen mekaar ontmoetten tijdens de voorbereidingen van de dankreceptie Thanks & Connect van Een Hart voor Limburg. Samen besloten ze met hedendaagse beeldende kunst het welbevinden van de Sint Oda-bewoners op te tillen. “De expertise van Art 27 vzw rond sociaal-culturele projecten voor specifieke kansengroepen, werd met dit project gekoppeld aan het enthousiasme en de ervaring van ons personeel. En dat leidt tot een unieke kruisbestuiving waar ook bewoners, hun familie en de ruimere buurt van kunnen genieten”, zo vertelt Lut Smeets, algemeen directeur van Sint Oda.

In die buurt ligt ook Rode Kruisopvangcentrum Valkenhof dat ook meteen het idee genegen was en graag zijn medewerking aan dit project wilde verlenen. Een doelgroep waarmee Art 27 vzw al jaren contacten heeft en interactief cultureel mee samenwerkt. Het resultaat van het project wordt getoond aan het brede publiek en leidt tot constructieve tijdsbesteding, participatiekansen, waardering en het bevorderen van het zelfbeeld.

De expositie wordt afgetrapt met een vernissage in beperkte kring. Odart bezoeken kan vanaf zaterdag 7 september tot zondag 22 september op de campus van Sint Oda, telkens van 14.00 tot 18.00 uur. Op maandag en dinsdag is de expositie gesloten. Wie met zijn vereniging een georganiseerde rondleiding wil boeken, kan dit op aanvraag voor een bedrag van 50 euro. Het ingezamelde geld gaat integraal naar de deelnemende partners.

Meer info en inschrijvingen: www.odart.be